Τετάρτη 10 Απριλίου 2024

Το Μετόχι της Ιεράς Μονής Παναγίας των Βρυούλων


Μόλις 40 χιλιόμετρα από την Αθήνα, έξω από το Μήλεσι του Ωρωπού,  σε  μια φανταστική καταπράσινη πλαγιά, βρίσκεται το μετόχι της Παναγίας των Βρυούλων (ή Βουρλιώτισσας),  διακόνημα  του Μικρασιάτη  ιερέα π. Γαβριήλ Τσάφου. Ανήκει στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών με έδρα ένα μικρό μοναστήρι  στην Πλατεία Αμερικής  δίπλα από το εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέου, όπου μαρτύρησε η Αγία Φιλοθέη, η κυρά των Αθηνών, και όπου σε αυτό το εκκλησάκι διακονεί από το 1967 σαν κατηχητής και από το 1974 σαν ιερέας ο Βουρλιώτης στην καταγωγή π. Γαβριήλ Τσάφος.

Ο φλογερός Μικρασιάτης  ιερέας, πρόσφυγας δεύτερης γενιάς, αφού δημιούργησε το μικρό μοναστηράκι της Παναγίας των Βρυούλων στο κέντρο της Αθήνας, που αποτελεί σήμερα μεγάλο προσκύνημα, προχώρησε το 1984 και στο μετόχι του Μοναστηριού της Παναγίας των Βρυούλων στον Ωρωπό. Αρχικά ως Κέντρο Νεότητας, όπου τα παιδιά μπορούσαν να χαρούν την εξοχή, την προσευχή και την επαφή με την εκκλησία,  και  σήμερα ως ένα Ιερό Γυναικείο Ησυχαστήριο, λιτό αλλά απολύτως λειτουργικό.

Το Μετόχι  στηρίζουν με τις τακτικές επισκέψεις τους, τόσο οι απανταχού Βουρλιώτες, όσο και  οι Μικρασιάτες  και οι Σύλλογοί τους από όλη την Ελλάδα. Στον χώρο υπάρχει το εκκλησάκι της Παναγίας των Βρυούλων το οποίο πανηγυρίζει στις 15 Αυγούστου, την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Στις 21 Φεβρουαρίου 2023 πραγματοποιήθηκε στο μετόχι η ενθρόνιση της νέας ηγουμένης γερόντισσας Φιλοθέης, με την ευχή του κτήτορα και γέροντα της Ιεράς Μονής Γαβριήλ Τσάφου. Η ενθρόνιση  έγινε με ευλογία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου, από τον Σεβ. Μητροπολίτη Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνό.

Το Μοναστήρι δέχεται προσκυνητές ως εξής:

Π Ρ Ω Ι : Τρίτη, Παρασκευὴ και Σάββατο: 10:00 - 12:30

Κυριακή: 7:00 – 12:30

Α Π Ο Γ Ε Υ Μ Α : Τρίτη και Παρασκευὴ: 5.00 – 6.00

Σάββατο καὶ Κυριακή: 5.00 ἕως τὸ τέλος του Ἑσπερινοῦ (6.00 – 7.00)

Κάθε Κυριακὴ τελείται Θεία Λειτουργία: 7:30 - 10:15 π.μ.

Το Μοναστήρι παραμένει κλειστό: Κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Πέμπτη, όλη την ημέρα.

 

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΜΕ ΠΟΥΛΜΑΝ:

Το Μετόχι δέχεται επισκέψεις προσκυνητών με πούλμαν μόνο Σάββατο και Κυριακὴ τις ώρες που είναι ανοικτό και αφού προηγηθεί τηλεφωνικὴ συνεννόηση με τη Μονή.

Τηλ. Μοναστηριού: 22950 32664


Πηγές:

https://panagiavrioulon.blogspot.com/

https://www.pemptousia.tv/view/b/category/Columnists/subCategory/afieromata_ca8fR/id/to_parekklisio_ton_agion_paisiou,_porfuriou_kai_iakobou_sti_moni_panagias_bruoul_3KIXy/lang/el_GR

https://www.youtube.com/watch?v=xOAL1hUfONw


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου