Πέμπτη 1 Αυγούστου 2024

Το μοναστήρι του Αγίου Τιμοθέου στην Προκόννησο

 


Απ’ όλα τα μοναστήρια που βρίσκονται στο νησί του Μαρμαρά, το πιο γνωστό είναι το μοναστήρι του Αγίου Τιμοθέου, του Πολιούχου Αγίου και προστάτη της Προκοννήσου που εορταζόταν με μεγάλες τιμές σε όλο το νησί.

Όπως αναφέρουν οι συγγραφείς Πολυχρόνης (2006) και Ηλιάδης (2001), το μοναστήρι βρίσκεται σε μια ωραιότατη τοποθεσία πάνω σε ένα ύψωμα όχι μακριά από το χωριό Αφθόνη. Στο επάνω μέρος υψώνονται μεγαλοπρεπείς βράχοι και εκεί υπάρχει ένας πανάρχαιος πλάτανος και μερικά είδη δέντρων που δίνουν ρομαντική όψη στο τοπίο. Από τη ρίζα του πλατάνου πηγάζει μια δροσερή πηγή με καθαρό και γάργαρο νερό και εκεί κοντά είναι το μέρος που ασκήτευσε ο Άγιος: Μια πετρόκτιστη οικοδομή σκεπασμένη με χώμα.

Περισσότερα από πεντακόσια χρόνια θα πρέπει να έχουν περάσει από την εποχή που έζησε ο Άγιος μέχρι να γραφτεί η πρώτη βιογραφία του. Ο τίτλος του βιβλίου αυτού είναι «Ακολουθία του εν αγίοις Πατρός ημών Τιμοθέου αρχιεπισκόπου Προκοννήσου του θαυματουργού», ωστόσο οι πολλές ανακρίβειές του δεν το καθιστούν τόσο αξιόπιστο.Το πιο πιθανό είναι ότι ο Τιμόθεος ήταν ένας απλός μοναχός που έζησε στην Προκόννησο τον όγδοο αιώνα, όταν οι εικονομάχοι γέμισαν με εξόριστους την Προκόννησο.

Η μνήμη του Αγίου εορτάζεται την 1η Αυγούστου και προσέλκυε προσκυνητές απ’όλα τα νησιά γύρω από τον Μαρμαρά και από τις απέναντι μικρασιατικές και θρακικές ακτές. Οι Μαρμαρινοί τον αποκαλούσαν Άη Θυμοτιό και Άη Τιμόθη και το πανηγύρι του διαρκούσε μία εβδομάδα.

Σήμερα, ο Άγιος Τιμόθεος τιμάται στον νεόκτιστο ναό του στα Νέα Παλάτια του Ωρωπού, με πανηγυρικό εσπερινό και λιτάνευση της εικόνας του την παραμονή 31/7 και με χορούς και τραγούδια από τον Πολιτιστικό και Πνευματικό Όμιλο Νέων Παλατίων ανήμερα 1/8 στο προαύλιο του ιερού ναού.

Πηγές:

Ηλιάδης Θ. (2001), Προκόννησος, Παλάτια, Νέα Παλάτια, Κοινότητα Νέων Παλατίων.

Πολυχρόνης Μ. (2006), Ο Αριστέας εκ των Παλατίων, Προκόννησος, Νέα Παλάτια.

Πολιτιστικός & Πνευματικός Όμιλος Νέων Παλατίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου