Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024

Η Λαογραφική Στέγη Ωρωπού

 


H Λαογραφική Στέγη Ωρωπού στεγάζεται σε ένα από τα κτήρια των Παλαιών Φυλακών και αντικατοπτρίζει την προσπάθεια για την προβολή των λαογραφικών και πολιτιστικών στοιχείων της ευρύτερης περιοχής του Ωρωπού.

Αποτελείται από τέσσερις ευρύχωρες αίθουσες, με τα εξής θέματα : η τραπεζαρία, το σαλόνι, η κουζίνα, ο χώρος με τα επαγγέλματα, το υπνοδωμάτιο, ο αργαλειός. Οι παραδοσιακές ενδυμασίες, τα συμπληρώματά τους, τα κοσμήματα και τα προικιά, τα υφαντά, τα αντικείμενα και τα σκεύη μιας άλλης εποχής, φορτίζουν συγκινησιακά τον επισκέπτη. Στον χώρο λειτουργούν εκπαιδευτικά προγράμματα με στόχο: α) τη γνωριμία των μαθητών με τα εκθέματα, β) την καλλιέργεια της αγάπης για τη Λαογραφία, γ) την ανάπτυξη των δημιουργικών ικανοτήτων των παιδιών.

Η πρώτη έκθεση αντικειμένων Λαογραφίας είχε λάβει χώρα κατά το σχολικό έτος 1978 – 79 στον χώρο του τότε Γυμνασίου Σκάλας Ωρωπού από τις καθηγήτριες Βασιλική Βλάχου και Δήμητρα Σχίζα. Τα αντικείμενα είχαν προσκομίσει οι μαθητές από τα σπίτια τους. Η προσπάθεια αυτή γέννησε την ιδέα και η συνέχεια ήρθε μετά από αρκετά χρόνια.

Το 2000–01 στο Γυμνάσιο Σκάλας Ωρωπού δημιουργούνται πολιτιστικές ομάδες από τις καθηγήτριες B. Βλάχου, M. Τέκου, και M. Γιαννάκου όπου η συμμετοχή των μαθητών ήταν μεγάλη. Οι μαθητές έμαθαν, εργάστηκαν και δημιούργησαν έργα τα οποία υπάρχουν και φυλάσσονται στη Λαογραφική Στέγη Ωρωπού. Οι πολιτιστικές ομάδες συνέχισαν τη δράση τους για τα επόμενα σχολικά έτη οπότε και η προσπάθεια ανάδειξης του λαογραφικού πλούτου του τόπου έγινε πιο έντονη.  

Το 2001 δημιουργείται ο Πολιτιστικός & Πνευματικός Σύλλογος Σκάλας Ωρωπού, ο οποίος μέχρι και σήμερα συνεχίζει σταθερά και δυναμικά τη δράση του, έχοντας στόχο τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς και τη γνώση του λαϊκού μας πολιτισμού. Η Πρόεδρος του Συλλόγου B. Βλάχου όλα αυτά τα χρόνια στηρίζει, προσπαθεί και συλλέγει αντικείμενα-κειμήλια με την βοήθεια των μελών και φίλων.

Το 2007 ξεκίνησε η ενημέρωση της Δημοτικής αρχής (συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης) με σκοπό τη Δημιουργία Χώρου Λαογραφίας. Το 2017 παραχωρείται χώρος στις πρώην φυλακές Ωρωπού από τον κ. Θωμά Ρούσση, δήμαρχο Ωρωπού και το 2018 ο Αθανάσιος Μαρτίνος χορηγεί το ποσό των 8.000 ευρώ για την ανακαίνιση του κτηρίου διατηρώντας την αρχιτεκτονική του.

Το καλοκαίρι του 2019 ολοκληρώνονται και οι υπόλοιπες εργασίες με τη χορηγία του Αθανασίου Βάρσου και γίνεται η μεταφορά των αντικειμένων που συναποτελούσαν πλέον μια πολύ μεγάλη και πλούσια συλλογή. Το 2020 ο Χώρος Λαογραφίας είναι έτοιμος, αλλά λόγω της πανδημίας αναβάλλονται τα εγκαίνια. Στις 20-7-2021 πραγματοποιούνται τα εγκαίνια της «Λαογραφικής Στέγης Ωρωπού».

 


Πηγές:

Βλάχου Βασιλική, συνέντευξη στο κανάλι ΦΑΡΟΣ PRESS: https://www.youtube.com/watch?v=pyd_rFa4QOg

Ενημερωτικό Έντυπο Λαογραφικής Στέγης Ωρωπού.

Εφημερίδα "Ομηρική Γραία".

Πολιτιστικός Σύλλογος Σκάλας Ωρωπού : https://www.facebook.com/syllogosskalasoropou/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου