Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024

Η Ιερά Μονή Οσίου Συμεών του Νέου Θεολόγου Καλάμου

 


Η ανδρική Σταυροπηγιακή και Συνοδική Ιερά Μονή Αγίου Συμεών βρίσκεται τρία χιλιόμετρα έξω από τον Κάλαμο και θεμελιώθηκε δύο φορές: την 1η Ιουλίου 1986 με τον αγιασμό ολόκληρου του τόπου της Μονής και την 13η Ιουλίου 1987 με τον αγιασμό για τη θεμελίωση των πρώτων κελιών. Και τις δύο φορές παρευρέθηκε και ευλόγησε τη Μονή ο γέροντας Πορφύριος.

Η Μονή είναι αφιερωμένη στον Άγιο Συμεών τον Νέο Θεολόγο (949 – 1022) ο οποίος ήταν Βυζαντινός Χριστιανός μοναχός και ποιητής από τη Γαλατία της Μικράς Ασίας. Ήταν ο τελευταίος από τους τρεις αγίους της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας που τους δόθηκε ο τίτλος του «Θεολόγου» (μαζί με τον Ιωάννη τον Απόστολο και τον Γρηγόριο τον Ναζιανζηνό).

Μετά τον θάνατο του Συμεών τα γραπτά του διατηρήθηκαν ζωντανά από μικρές ομάδες οπαδών, και τελικά έγιναν μία από τις κεντρικές διδασκαλίες του ησυχαστικού κινήματος. Πολλά αντίγραφα των έργων του δημιουργήθηκαν τους επόμενους αιώνες, ιδιαίτερα γύρω στον 14ο αι. μεταξύ των ανατολικών ορθόδοξων μονών του Αγίου Όρους.

Οι θεολογικές και ηθικές πραγματείες του Συμεών ήταν πρωτότυπα γραπτά έργα, σε σύγκριση με πολλά από τα άλλα γραπτά του που προέρχονται από τις ομιλίες του. Καλύπτουν τις θέσεις του σε διάφορα αμφιλεγόμενα ζητήματα της θεολογίας.

Ωστόσο, το κεντρικό έργο της ζωής του Συμεών ήταν οι Ομιλίες του που γράφτηκαν την εποχή που ήταν ηγούμενος στον Άγιο Μάμμα (980 – 998). Αποτελούνται από τριάντα τέσσερις ομιλίες, μαζί με δύο κομμάτια για την Ευχαριστία τα οποία δόθηκαν ως ομιλίες στους μοναχούς του και στη συνέχεια συγκεντρώθηκαν και πιθανότατα επιμελήθηκαν από τον ίδιο τον Συμεών.

Το επιβλητικό Καθολικό της Ιεράς Μονής θεμελιώθηκε στις 11 Οκτωβρίου 1988 και τα θυρανοίξια τελέστηκαν στις 10 Οκτωβρίου 1993. Παράλληλα, έχουν χτιστεί και τρία παρεκκλήσια:

Το πρώτο προς τιμήν των αγίων: Τιμοθέου Ευρίπου του εκ Καλάμου, Δαυίδ του εν Ευβοία και Ιωάννου του Ρώσου·

το δεύτερο προς τιμήν των αγίων: Βαρσανουφίου του Μεγάλου, Ιωάννου του Προφήτου, Σερίδου, Δωροθέου και Δοσιθέου·

και το τρίτο προς τιμήν των αγίων: Φωτεινής της Σαμαρείτιδος και Αικατερίνης της πανσόφου.

Στις 25 Αυγούστου 1993 η Μονή προήχθη με ομόφωνη απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου σε Σταυροπηγιακή και Συνοδική.

Στις 20 Μαϊου 2021 εξελέγη νέος ηγούμενος της Μονής ο π. Συμεών Αναστασίου, ο οποίος εξυπηρετούσε τις ανάγκες των πιστών στους Αγίους Αποστόλους Καλάμου και ήταν αρχιμανδρίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Κηφισίας Αμαρουσίου και Ωρωπού. Η εκλογή του έγινε εις διαδοχήν του μακαριστού ιδρυτού, κτήτορος και πρώτου Καθηγουμένου Γέροντος Χριστοδούλου.

Στις 21 Αυγούστου 2021 πραγματοποιήθηκε η ενθρόνιση του νέου Καθηγουμένου. Στην τελετή προεξήρχε ο Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού Κύριλλος, ενώ παρόντες ήταν και καθηγούμενοι άλλων μονών της Ελλάδος.

Το πρόγραμμα της Μονής είναι παραδοσιακά μοναστηριακό. Τελείται καθημερινά η Θεία Λειτουργία και σχεδόν όλες οι προβλεπόμενες από το μοναχικό τυπικό αγρυπνίες. Καλλιεργούνται συστηματικά τα μοναχικά εργόχειρα, όπως: αγιοπατερικές εκδόσεις, βυζαντινή αγιογραφία, μοσχοθυμίαμα, κηροπλαστική, κομποσχοίνια κ.λπ. Επίσης, πολλές από τις Ακολουθίες της Μονής μεταδίδονται απευθείας από το διαδικτυακό της κανάλι:  https://www.youtube.com/channel/UCqjXXNxii_UHmSpILBSPUkA

 

Πηγές:

https://www.agsymeon.com/

https://www.youtube.com/@user-iz5hj3qv4z

https://www.monastiria.gr/iera-moni-agiou-symeon-kalamou-attikis/

https://orthodoxia.info/news/kalamos-enthronisi-neoy-igoymeno/

https://orthodoxia.info/news/neos-igoymenos-stin-moni-agioy-symeon/

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%86%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%82_%CE%A3%CF%85%CE%BC%CE%B5%CF%8E%CE%BD_%CE%BF_%CE%9D%CE%AD%CE%BF%CF%82_%CE%98%CE%B5%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%BF%CF%82

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου