Κυριακή 16 Μαρτίου 2025

Το ποδόσφαιρο στον Ωρωπό: Από το 1930 και το παλιό γήπεδο των Νέων Παλατίων, στον σημερινό ΠΑΣ ΩΡΩΠΟΣ

 


Με την εγκατάσταση των Παλατιανών προσφύγων στην περιοχή του Ωρωπού, τα ιδανικά του αθλητισμού τους ωθούν στο να δημιουργήσουν ομάδες σύμπνοιας και άμιλλας. Έτσι το ποδόσφαιρο, στην απλούστερη μορφή του, παίζεται στις αλάνες των Ν. Παλατίων από το τέλος της δεκαετίας του 1920, με μπάλες που ήταν φτιαγμένες από πανιά δεμένα στρογγυλά με σπάγκους.

Η δημιουργία της πρώτης ομάδας γίνεται αμέσως μετά τον πόλεμο, το 1945. Με αρχική ονομασία Α.Ε. Αγίου Γεωργίου, η ομάδα αυτή δίνει 2-3 αγώνες με τη Βάθεια και την Ερέτρια. Το μόνο εφόδιο αυτής της ομάδας είναι μια μπάλα. Φοράνε αμάνικα άσπρα φανελάκια ή πουκάμισα, αντί για σορτσάκια φοράνε παντελόνια ή στρατιωτικές σκελέες και αντί για ποδοσφαιρικά παπούτσια φοράνε αρβύλες της δουλειάς.

Όπως αναφέρει ο Ι. Γκικάκης[1], σε αυτή την πρώτη ομάδα παίζουν ο Πέτρος Παπαπάνος (τέρμα), ο Παντ. Λαμπίτσης, ο Νίκος Παπαδόπουλος, ο Κώστας Βαρδάκας, ο Βαγγέλης Κατσάς, ο Ντίνος Τοπουζίδης, ο Γιώργος Γιαννάκος, ο Σπύρος Κοσκινάς, ο Δημήτριος Φουρτούνας, ο Βασίλης Κατραμάδος, ο Μήτσος Βαρδάκας και μερικοί ακόμη.

Το 1947 η ομάδα οργανώνεται και αποκτά πλήρη εμφάνιση αθλητική (φανέλες μπλε-άσπρες, άσπρα σορτς-κάλτσες και ποδοσφαιρικά παπούτσια). Το κυριότερο όμως είναι ότι αποκτά (διοικούσα) επιτροπή στην οποία πρόεδρος είναι ο Σαπανίδης και αντιπρόεδρος ο τότε γιατρός της περιοχής Γιάννης Κολοκούρης.

Στο τέλος του 1948 όμως οι Σκαλαίοι παίχτες αποχωρούν και φτιάχνουν τη δική τους ομάδα που την ονόμασαν Πανωρωπιακό. Σε αυτή την ομάδα παίζουν ο Αντρέας και ο Τάκης Κούτσουρης, ο Δημήτρης Βαρδάκας, ο Λαδάς και άλλοι. Οι αγώνες ανάμεσα στην Α.Ε. Αγίου Γεωργίου Νέων Παλατίων και τον Πανωρωπιακό είναι επεισοδιακοί.

Μια μεγάλη ήττα του Πανωρωπιακού από την πανίσχυρη τότε ομάδα του Σάλεσι (Αυλώνα) με 6-0, οδηγεί εσπευσμένα στη συγχώνευση (ξανά) των δύο ομάδων σε μία, που ονομάζεται Παλατωρωπιακός (1949). Αυτή η ομάδα γίνεται πολύ ισχυρή και στη ρεβάνς με το Σάλεσι κερδίζουν με 2-1 στο γήπεδο των Παλατίων.

Η πληθυσμιακή αύξηση της Σκάλας και των Παλατίων, το πολύ ωραίο γήπεδο πίσω από τον Αη Γιώργη (βλ. παρακάτω) και μια σπουδαία φουρνιά νέων παιχτών στη δεκαετία του ’50 συντελούν  στη δημιουργία μίας πανίσχυρης ομάδας που κυριαρχεί στην περιοχή[2]. Στην περίοδο αυτή του Παλατωρωπιακού 1953-1970 έχουν μπει στην ομάδα πολλοί ταλαντούχοι παίχτες όπως ο Λάζαρος Ιωσηφίδης, ο Πέτρος Τοπουζίδης, ο Γιάννης Στεργίου, ο Μπάμπης Χάτζος (μεταγράφηκε στον Φωστήρα και αργότερα στον Παναθηναϊκό, με τη γενιά του Δομάζου), ο Κώστας Παπαθεοφάνους (αργότερα στον Ηρακλή, στον Ηρόδοτο και στον ΟΦΗ), ο Σπύρος Μάμαλης, ο Νίκος Τσίλης (αργότερα στον Παναθηναϊκό όπου έπαιξε πολλά χρόνια) και αρκετοί ακόμη.

Η ποδοσφαιρική ομάδα έχει πετύχει, διαχρονικά, αρκετές διακρίσεις και σε αυτή έχουν αγωνιστεί τα περισσότερα παιδιά της περιοχής από την εποχή που ιδρύθηκε ως σήμερα. Έως το 1974, ως γήπεδο ποδοσφαίρου χρησιμοποιούταν το παλιό γήπεδο των Νέων Παλατίων, δηλ. ο χώρος όπου βρίσκεται σήμερα ο παιδότοπος και το Πάρκο Ν. Παλατίων/Πλατεία Δαβάκη, μεταξύ των οδών Κύπρου και Β. Ηπείρου. Μετά το 1974, χρησιμοποιείται το νέο – χωμάτινο τότε – γήπεδο  στην οδό Μικράς Ασίας, το οποίο το 2002 ανακαινίζεται, αποκτά συνθετικό χλοοτάπητα και χρησιμοποιείται ως έδρα της ομάδας μέχρι και σήμερα.

Το παλιό γήπεδο ήταν ίσως το μοναδικό στην περιοχή της Αττικής που είχε φυσικό χορτάρι. Όπως αναφέρει ο Θ. Ηλιάδης, στο γήπεδο είχε φυτρώσει αγριάδα και ήταν η χαρά των ποδοσφαιριστών να παίζουν εκεί την εποχή του 1950. Επιπλέον, ερχόταν η Εθνική Ελλάδος και προετοιμαζόταν σε αυτόν τον χώρο για τους επίσημους αγώνες της στο εξωτερικό. Καθώς οι παίκτες δεν ήταν μαθημένοι σε γήπεδα με χορτάρι, όταν έπαιζαν στο εξωτερικό δύσκολα έβρισκαν τα «πατήματά» τους και πολύ συχνά γλιστρούσαν. Όμως, με τις προπονήσεις της Εθνικής στο γήπεδό μας, μπορούσαν να σταθούν σωστά μέσα στον αγωνιστικό χώρο, χωρίς πτώσεις και ατυχήματα.

Το 1975 περίπου, ο Παλατωρωπιακός μετονομάζεται σε Α.Ο. ΩΡΩΠΟΣ και μπαίνει στο πρωτάθλημα της ΕΠΣΑ. Ο Α.Ο. Ωρωπός με έδρα τα Ν.Παλάτια, με οικονομική πλέον ευρωστία και συγκεντρώνοντας όλα τα ποδοσφαιρικά ταλέντα  έξι (6) χωριών, ανεβαίνει σύντομα  στην Α’ Κατηγορία Αθηνών.

Το 1977 ο Α.Ο. Ωρωπός φτάνει στον τελικό του Κυπέλλου ΕΠΣΑ όπου όμως ηττήθηκε από τον Άγιο Δημήτριο. Το 1992 ιδρύεται η Α.Ε. Ωρωπού και το 2005 οι δύο ομάδες συγχωνεύονται δημιουργώντας τον Π.Α.Σ. Ωρωπός. Την περίοδο 2008–2009, η νεοσύστατη ομάδα κατακτά το πρωτάθλημα της Α΄ Κατηγορίας της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ανατολικής Αττικής (ΕΠΣΑΝΑ) κερδίζοντας έτσι την άνοδό της στην Δ΄ Εθνική Κατηγορία, μεγαλύτερη επιτυχία της ομάδας μέχρι σήμερα. Στο πρωτάθλημα της Δ΄ Εθνικής κατάφερε να παραμείνει για δύο συνεχόμενες περιόδους.

Την περίοδο 2009–2010, παρθενική χρονιά της ομάδας στη Δ΄ Εθνική, κατέλαβε την 5η θέση που είναι και η υψηλότερη της ομάδας και παράλληλα συνδυάζει την επιτυχημένη παρουσία της κατακτώντας το Κύπελλο ΕΠΣΑΝΑ για πρώτη φορά, επικρατώντας με 2-1 επί της Τριγλίας Ραφήνας.

Την περίοδο 2018–2019, ο ΠΑΣ Ωρωπός  κατέλαβε τη δεύτερη θέση της Β΄ Κατηγορίας ΕΠΣΑΝΑ και έτσι πέτυχε την άνοδο στην Α΄ Κατηγορία, όμως την επόμενη λόγω οικονομικών αδυναμιών δεν κατάφερε να αγωνιστεί και μηδενίστηκε σε όλα τα ματς.

Από τους ποδοσφαιριστές της ομάδας σημαντικότερη εξέλιξη είχε ο Δημήτρης Κολοβός, ο οποίος το 2010 συνέχισε στο πρωτάθλημα της Super League και συγκεκριμένα στον Πανιώνιο Σμύρνης (και αργότερα στον Ολυμπιακό, στο εξωτερικό και σε άλλες ελληνικές ομάδες). Επίσης στον Πανιώνιο μετεγράφη το 2022 ο προερχόμενος από τις ακαδημίες πρώην ποδοσφαιριστής  του ΠΑΣ Ωρωπός, Χρήστος Τσιμπόκας.

Οι ακαδημίες του ΠΑΣ Ωρωπός αποτελούν βασική προτεραιότητα της ομάδας, καθώς το 90% των παικτών τις ανδρικής ομάδας προέρχονται από αυτές. Η Κ16 έχει μια συμμετοχή στον τελικό της ΕΠΣΑΝΑ τη σεζόν 2022–2023, ενώ έφτασε και στην ημιτελική φάση τη σεζόν 2021–2022. Εξίσου επιτυχημένη και η Κ14 που έχει πετύχει δύο συνεχόμενες συμμετοχές στη φάση των «8».

Σήμερα, η ανδρική ομάδα του ΠΑΣ Ωρωπός αγωνίζεται στη Β’ Κατηγορία της ΕΠΣΑΝΑ κατέχοντας τη 12η θέση με 22 βαθμούς, 5 νίκες, 7 ισοπαλίες και 10 ήττες.

Η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της ομάδας είναι:

🛑Πρόεδρος: Γρηγόρης Τσιτσώνης

🛑Αντιπρόεδρος: Κωνσταντίνος Καστρίτσης

🛑Γραμματέας: Ανδρέας Γερόλυμος

🛑Ταμίας: Κωνσταντίνος Παπακωνσταντίνου

🛑Μέλος: Παναγιώτα Στρουσοπούλου

🛑Αναπληρωματικό Μέλος: Θωμάς Σβαρνόπουλος

 

Το προπονητικό επιτελείο είναι:

🔴Κουσκούνης Νικόλαος, κάτοχος uefa B: προπονητής της ανδρικής ομάδας.

🔴Ιωσηφίδης Ευάγγελος, κάτοχος uefa C: υπεύθυνος Ακαδημίας και προπονητής της Κ17 και  της Κ11.

🔴Κουμπούνης Αθανάσιος:  προπονητής της Κ15.

🔴Παπαϊωάννου Κωνσταντίνος, κάτοχος uefa C: προπονητής της Κ13 και της Κ9.

🔴Λου Οσμάν: προπονητής τερματοφυλάκων.

 

Οι σκόρερς της ομάδας μέχρι σήμερα είναι:

 

Ποδοσφαιριστής

Τέρματα

1.

ΜΟΥΛΑΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ

5

2.

ΠΙΖΑΝΙΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

4

3.

ΚΑΣΤΡΙΤΣΗΣ ΤΡΥΦΩΝΑΣ

2

4.

GJINAJ EDUARDO

1

5.

ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧΑΗΛ

1

6.

ΕΥΦΡΑΙΜΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

1

7.

ΙΒΑΝΑΙ MATEO

1

8.

ΤΣΙΜΠΟΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

1

 

Επόμενοι αγώνες:

16/3/2025 (23η αγωνιστική): ΠΑΣ ΩΡΩΠΟΣ - ΓΕΡΑΚΑ ΑΕ ΟΦ ΠΑΝ/ΚΟΥ , ώρα 15.30

23/3/2025: (24η αγωνιστική) : ΠΑΟ ΚΑΛΥΒΙΩΝ - ΠΑΣ ΩΡΩΠΟΣ , ώρα 15.30

Επίσης, σήμερα (15/3/2025) η ομάδα της Ακαδημίας Κ17 , μετά και την εντυπωσιακή εκτός έδρας νίκη της επί της Άνοιξης με 0-6, στέφθηκε πρώτη στον Α’ Όμιλο ολοκληρώνοντας μια εξαιρετική πορεία στη φετινή σεζόν. Με 42 βαθμούς σε σύνολο 16 αγώνων, η ομάδα σημείωσε 14 νίκες και γνώρισε μόλις 2 ήττες. Με την κατάκτηση της πρωτιάς στον Όμιλο, η ομάδα συνεχίζει στους «16» της διοργάνωσης, όπου θα αγωνιστεί σε νοκ-άουτ παιχνίδια.


Πηγές:

Βικιπαίδεια: Δημήτρης Κολοβός

Βικιπαίδεια: Π.Α.Σ. Ωρωπός

Γκικάκης, Ι. (2007), Η Ιστορία του Ωρωπού, Ωρωπός.

ΕΠΣΑΝΑ : ΠΑΣ ΩΡΩΠΟΣ

Ηλιάδης Θ. (2001), Προκόννησος-Παλάτια-Νέα Παλάτια, Κοινότητα Νέων Παλατίων.

ΠΑΣ ΩΡΩΠΟΣ

Πηγές φωτογραφιών:

Ηλιάδης Θ. (2001), Προκόνησος-Παλάτια-Νέα Παλάτια, Κοινότητα Νέων Παλατίων.



[1] Από το βιβλίο του Ι. Γκικάκη πληροφορούμαστε επίσης ότι υπάρχει πόνημα του Άρη Ρωμανού με τίτλο «Το ποδόσφαιρο στον Ωρωπό» το οποίο δυστυχώς δεν διαθέτουμε.

[2] Η ομάδα αυτή άρχισε να χάνει την κυριαρχία της από το 1963 από τη μεγάλη ομάδα του Φοίνικα Ωρωπού, του χωριού Ωρωπός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου