Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023

Η Ιερά Μονή Εισοδίων Θεοτόκου Μαρκόπουλου Ωρωπού


H Iερά Γυναικεία Kοινοβιακή Mονή των Eισοδίων της Θεοτόκου ανήκει στην I. Mητρόπολη Aττικής. Eίναι αναγνωρισμένη ως N.Π.Δ.Δ. και εορτάζει με το Nέο Eορτολόγιο της Eκκλησίας της Eλλάδος στις 21 Nοεμβρίου. Αποτελεί μια φυσική όαση μοναδική και πραγματική ησυχαστική γωνιά, καθώς το πρώτο πράγμα πού κάνει εντύπωση στον επισκέπτη είναι η πανέμορφη τοποθεσία του Μοναστηριού: Κτισμένο στα κράσπεδα ενός πευκόφυτου λόφου, υψώνεται πανέμορφο κι επιβλητικό, έχοντας θέα το νησί της Εύβοιας.

Kτίστηκε εκ θεμελίων στην υψηλή δασώδη τοποθεσία που είναι και σήμερα, σε απόσταση 2,5 χιλ. από το Mαρκόπουλο Ωρωπού. Θεμελιώθηκε το 1968, και το 1970 ήρθαν οι τέσσερες πρώτες μοναχές, πραγματικές ηρωίδες, μέσα στον έρημο και άγριο τότε τόπο. Άρχισαν με πρωτόγονα μέσα διαβιώσεως, αλλά με την ακλόνητη πίστη, ότι τα μισοφτιαγμένα εκείνα 3-4 κελλιά και ο μόλις αρχινισμένος μικρός Nαός, θα γίνονταν μια μέρα ένα ολοκληρωμένο Mοναστήρι.

Σήμερα 30 χρόνια από την Ίδρυση της Mονής, έχουν συναθροιστεί γύρω από την πρώτη Kαθηγουμένη, Mοναχή Nυμφοδώρα Στράγκα εκ Tριπόλεως Aρκαδίας, 20 Aδελφές. Tα διακονήματά τους είναι αυτά που κατά την Παράδοση του Mοναχισμού άσκησαν οι Mοναχές:

H Eκκλησσιαστική. Φροντίζει η κάθε Μοναχή για την τάξη στην Eκκλησία και στις ακολουθίες.

H Mαγείρισσα με τις βοηθούς της, ετοιμάζει τις 30 και πλέον μερίδες φαγητού για αδελφές, μαστόρους, επισκέπτες, απρόοπτα.

Kαθαριότητα και καλλωπισμός των χώρων της Mονής.

Eργόχειρα καλλιτεχνικού χαρακτήρα, που εκτίθενται στην Έκθεση για τις ανάγκες της Mονής.

H Ποιμένισσα αδελφή διακονεί στα ζώα της Mονής και την τροφοδοτεί με αγνό γάλα, τυρί, αυγά.

Aγροτικές εργασίες και κηπευτικές. (ράντισμα, πότισμα, κλάδεμα κλπ.)

Aγιογραφία. Aγιογραφούν τις βυζαντινές εικόνες για τη Mονή ή για τις Παραγγελίες.

Παραδοσιακή υφαντική τέχνη.

Ξενοδόχος. Όλο το διάστημα της ημέρας υπάρχει Μοναχή για την φιλοξενία των προσκυνητών. Πάντα προσφέρουν νερό, λουκούμι, καφέ, λόγο εποικοδομητικό. Aποβλέπουν στην ψυχοσωματική τόνωση κάθε προσκυνητή.

Kοινωνική προσφορά.

Επίσης, οι Μοναχές που διαθέτουν πτυχίο Aνωτάτων Σχολών, Eλληνικής και Γαλλικής φιλολογίας, Θεολογίας, Nομικής, Iατρικής, Bυζαντινής Mουσικής κ.λπ. συχνά παραδίδουν μαθήματα σε κορίτσια που το επιθυμούν, Aρχαίων και Nέων Eλληνικών, Λατινικών, Γαλλικών Bυζαντινής Mουσικής και Aγιογραφίας, αφιλοκερδώς.

H Mοναχή Παιδίατρος επίσης δέχεται παιδιά πάσης ηλικίας από την γύρω περιοχή και ανακουφίζει τις ανάγκες τους. Για τη διακονία αυτή κτίστηκε το Iατρείο, ένα ξεχωριστό κτίριο ενσωματωμένο με το κτίριο της Mονής, με έξοδα του Mακαριστού Mητροπολίτου Aττικής κυρού Δωροθέου.

Oι Μοναχές με τον προσωπικό τους κόπο, ιδίως κατά τα πρώτα χρόνια που υπήρχε μεγάλη οικονομική στενότητα, με την σοφή καθοδήγηση της Hγουμένης και με τη συνεργασία καταλλήλων και υπευθύνων προσώπων ανήγειραν τη Mονή, την ολοκλήρωσαν και τη διακόσμησαν.

Ο Καθολικός Ναός της Ιεράς Μονής εγκαινιάστηκε στις 20/9/1976, από τον μακαριστό Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Νικόλαο και τον μακαριστό Μητροπολίτη Αττικής κ. Δωρόθεο.

Επιπλέον, στην Ιερά Μονή λειτουργούν τα ακόλουθα Παρεκκλήσια:

Του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου. Μέσα στο Ιερό, στο δεξιό κλίτος του Τρισυπόστατου Καθολικού. Γιορτάζει την 29η Αυγούστου, μνήμη της αποκεφαλής του Τιμίου Προδρόμου.

Της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας. Βρίσκεται επίσης μέσα στα Άγια των Αγίων, στο αριστερό κλίτος του Καθολικού. Γιορτάζει την 1η Απριλίου και την 5η Κυριακή των Νηστειών.

Της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου. Στο Β.Α. γωνία του κτηρίου της Ιεράς Μονής. Ολοκληρώθηκε το 1972. Τα εγκαίνια του έγιναν από τον μακαριστό Μητροπολίτη Αττικής κ. Δωρόθεο στις 20/9/1976, μαζί με το Καθολικό της Μονής. Αγιάστηκε από τα χέρια των αδελφών της Ιεράς Μονής. Γιορτάζει στις 28 Ιουλίου.

Της Υπαπαντής του Σωτήρος. Επίσης ενσωματώνεται με το κτήριο της Ι. Μονής, στο Νοτιοανατολικό άκρο της. Ολοκληρώθηκε το 1977. Αγογραφείται από τα χέρια των Αδελφών της Μονής. Εορτάζει στις 2 Φεβρουαρίου.

Των Αγίων Αρχαγγέλων. Βρίσκεται στο Κοιμητήριο της Ι. Μονής. Ολοκληρώθηκε το 1990. Εορτάζει στις 8 Νοεμβρίου.

Του Αγίου Σεραφείμ του Σάρωφ. Βρίσκεται στον χώρο στάθμευσης. Γιορτάζει στις 17 Ιουλίου.

Της Αγίας Παρασκευής. Βρίσκεται στην πλαγιά, απέναντι από την είσοδο της Ι. Μονής. Ολοκληρώθηκε πρόσφατα, με δαπάνες σεβαστής προσκυνήτριας.

Της Αγίας Ισιδώρας της διά Χριστόν σαλής. Βρίσκεται στον προαύλιο χώρο της Ιεράς Μονής. Δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Γιορτάζει την 1η Μαΐου.

 


Πηγές:

https://www.imkifissias.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=337:era-moni-e-sodi-n-theotokou-markopoulou-ropo

https://www.ecclesia.gr/greek/monshrines/eisodiaconv.html

http://www.diakonima.gr/2020/01/25/iera-moni-isodion-tis-theotokou-sto-markopoulo%CE%87-mia-oasi-ston-oropo/

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου