Τρίτη 16 Ιουλίου 2024

Ναοί της Αγίας Μαρίνας στην Ανατολική Αττική

 


Η Αγία Μαρίνα ήταν Μικρασιάτισσα Χριστιανή αγία και μάρτυρας, που έζησε στα τέλη του 3ου αιώνα μ.Χ. στην Αντιόχεια Πισιδίας της Μικράς Ασίας. Η μητέρα της πέθανε λίγο μετά τη γέννησή της, ενώ ο πατέρας της, ο οποίος ήταν ειδωλολάτρης, ανέθεσε την ανατροφή της σε μια χριστιανή γυναίκα η οποία δίδαξε στην Αγία Μαρίνα τον Χριστιανισμό.

Όταν σε ηλικία 15 ετών αποκάλυψε στον πατέρα της ότι ήταν χριστιανή, εκείνος την έδιωξε. Λίγο καιρό αργότερα, και ο Ρωμαίος έπαρχος Ολύμβριος έμαθε ότι η Αγία Μαρίνα ήταν χριστιανή. Αφού διέταξε να τη συλλάβουν και την ανέκρινε, της ανάγκασε να υποστεί βασανιστήρια ώστε η Αγία Μαρίνα να απαρνηθεί την πίστη της, κάτι που δεν έγινε. Ο έπαρχος αποκεφάλισε την Αγία Μαρίνα.

Τα λείψανα της Αγίας Μαρίνας βρίσκονται στην Αθήνα, στον ναό της Αγίας Μαρίνας, ενώ η χείρα της βρίσκεται στη Μονή Βατοπεδίου στο Άγιο Όρος. Εορτάζει στις 17 Ιουλίου.

Στην Ανατολική Αττική συναντούμε πολλούς ναούς και παρεκκλήσια αφιερωμένα στην Αγία Μαρίνα και παρακάτω παρουσιάζουμε ορισμένα μόνο από αυτά:

Ωρωπός: Στην Ενορία Αγίας Μαρίνας Ωρωπού, οι εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν της ξεκινούν με τον πανηγυρικό εσπερινό και τη λιτάνευση της εικόνας κατά την παραμονή της εορτής (16 Ιουλίου).  Το πολυποίκιλο έργο της ενορίας και του εφημερίου της π. Σπυρίδωνος Κομπορόζου – το οποίο περιλαμβάνει ακόμα και δωρεάν μαθήματα Κοινωνικού Φροντιστηρίου – έχει   επαινεθεί από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος κ. Κύριλλο κατά την επίσκεψή του στο χωριό και τη συλλειτουργία του στον ναό.

Δήμος Κρωπίας (Κορωπί): Η παραλία της Αγίας Μαρίνας του Δήμου Κρωπίας βρίσκεται στον Σαρωνικό κόλπο και μέχρι το 19ο αιώνα λεγόταν Αλυκός, λόγω του ομώνυμου αρχαίου οικισμού που πήρε το όνομά του από το πηγάδι το οποίο υπάρχει μέχρι σήμερα με το αρχαίο του όνομα σε ένα χωράφι πολύ κοντά στην οδό Λουμπάρδας. Μετά την ανέγερση της μεγαλοπρεπούς εκκλησίας της Αγίας Μαρίνας επί της λεωφόρου Αθηνών-Σουνίου, η περιοχή μαζί με το νέο οικισμό μετονομάστηκε σε Αγία Μαρίνα ή ακριβέστερα Αγία Μαρίνα Αλυκού. Το 1974, στο 32ο χιλιόμετρο της Λ. Αθηνών-Σουνίου ανοίχτηκε μεγάλη σήραγγα μέσα από βράχο για το πέρασμα του δρόμου, η οποία σήραγγα ονομάστηκε Λουμπάρδα, ονομασία που χρησιμοποιούσαν στην Τουρκοκρατία για τα τούνελ ή Τρύπες του Καραμανλή επειδή η διάνοιξη έγινε επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Καραμανλή. Η σήραγγα της Λουμπάρδας έδωσε το όνομά της σε ολόκληρη την παραλία της Αγίας Μαρίνας.

Πόρτο Ράφτη: Ο Ναός της Αγίας Μαρίνας στο Πόρτο Ράφτη θεμελιώθηκε στις 3 Ιουνίου του 1950. Είναι σχέδιο του αρχιτέκτονα Βασιλείου Νικολαΐδη. Τα εγκαίνια του ναού έγιναν στις 24 Ιουνίου του 1951 από τον Σεβ. Μητροπολίτη Αττικής και Μεγαρίδος κ.κ. Ιάκωβο. Κοντά στον νέο ναό σώζονται τα θεμέλια της μονόκλιτης παλιάς εκκλησίας.

Νέα Μάκρη: Ο θεμέλιος λίθος του ιερού ναού της Αγίας Μαρίνας Νέας Μάκρης τοποθετήθηκε στις 10 Νοεμβρίου 1969, αλλά τα εγκαίνιά του έγιναν τρεις δεκαετίες αργότερα, στις 7 Σεπτεμβρίου 1997. Οι αγιογραφίες του ναού ξεκίνησαν το 1989 και ολοκληρώθηκαν το 2007.

Αυλώνας: Στη θέση Μπάθεζα ή Μαυρόρεμα ή ρέμα Δραγκού της Βορειοδυτικής Πάρνηθας, σε ένα πολύ απόκρημνο σημείο ενός βράχου, είναι χτισμένο το ξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας Αυλώνος Αττικής. Μπροστά  στο εκκλησάκι υπάρχει  μικρό πλάτωμα σαν εξώστης  από όπου μπορούν οι τολμηροί επισκέπτες να απολαύσουν τη θέα προς το φαράγγι και το ρέμα που το διασχίζει με τα ορμητικά νερά του φτάνοντας στον Ασωπό ποταμό. Το εκκλησάκι χτίστηκε κατά την περίοδο της πρώτης Φραγκοκρατίας (1205-1311), ενώ αποτέλεσε ασκητήριο της Ιεράς Μονής Χασίων (Μονή Κλειστών)  μέχρι το 1940.

Κάλαμος: Το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας στον Κάλαμο συνδυάζει τον μεγάλο εξωτερικό χώρο, την πυκνή βλάστηση εντός του περίβολου του ναού αλλά και γύρω από αυτόν, τη θέα προς τον Ευβοϊκό λόγω της υψηλής του θέησης και την απλό και περιποιημένο χώρο του ο οποίος αποπνέει μια ζεστή και φιλόξενη ατμόσφαιρα.

Εκτός των παραπάνω, υπάρχουν ακόμα πολλοί ναοί, ξωκλήσια και ομώνυμες περιοχές της Αγίας Μαρίνας στην Ανατολική Αττική, όπως π.χ. στον Μαραθώνα με το ομώνυμο λιμάνι και τη θαλάσσια συγκοινωνία προς τα Νέα Στύρα Ευβοίας, το μικρό υπόγειο εκκλησάκι στη Ραφήνα, κάτω από τον ναό του Αγίου Νικολάου, το πέτρινο παρεκκλήσι της Αγίας Μαρίνας Αφιδνών και το γραφικό εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας στη Μαλακάσα.

 

Πηγές:

Βήμα Ορθοδοξίας: https://www.vimaorthodoxias.gr/mitropoleis/o-kifisias-kyrillos-ston-i-n-agias-marinis-oropoy/  και https://www.vimaorthodoxias.gr/mitropoleis/to-koinoniko-frontistirio-toy-ieroy-naoy-agias-marinis-oropoy/

Βικιπαίδεια: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%B3%CE%AF%CE%B1_%CE%9C%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%BD%CE%B1_%CE%9A%CE%BF%CF%81%CF%89%CF%80%CE%AF%CE%BF%CF%85

Δήμος Ωρωπού: https://oropos.gov.gr/images/stories/nea/2017_deltiatupou/deltio_tupou_ag_marina.pdf

Ιερά Μητρόπολη Κηφισίας, Ωρωπού, Αμαρουσίου και Μαραθώνος: https://www.imkifissias.gr/index.php/ieroi-naoi/89-ero-nao-e-rxieratik-s-perifereias-n-makris/240-er-s-noriak-s-na-s-gias-marinis-n-makris

Ιχνηλατώντας τη Λαογραφία του Αυλώνα: https://www.facebook.com/profile.php?id=100047122535752

MARKO.GR: https://www.marko.gr/ekklisies/agia-marina-porto-rafti/

2 steps: https://2steps.gr/index.asp?xkey=3851

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου