Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Η υποδοχή των προσφύγων και μεταναστών στον Δήμο Ωρωπού


Με την προσφυγική κρίση που ξέσπασε το 2015, ο Δήμος Ωρωπού υποδέχτηκε πολλούς συνανθρώπους μας από χώρες του Τρίτου Κόσμου οι οποίοι αιτούνταν άσυλο. Έτσι, ενώ αρχικά φιλοξενήθηκαν εκτάκτως στο στρατόπεδο Γερακίνη της Μαλακάσας, από το 2022 λειτουργεί στον ίδιο χώρο οργανωμένο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Παράλληλα, τα μικρά παιδιά των αιτούντων άσυλο κατανεμήθηκαν σε σχολικές μονάδες του Δήμου προκειμένου να παρακολουθήσουν τη βασική τους εκπαίδευση.

Ωστόσο, η υποδοχή των προσφύγων και μεταναστών από την τοπική κοινωνία ήταν ποικίλη και κυμάνθηκε σε ένα ευρύτατο φάσμα: Από τη μία υπήρχαν όσοι έσπευσαν από την αρχή να βοηθήσουν τους ανθρώπους είτε προσφέροντας πολλά είδη πρώτης ανάγκης είτε δωρεάν μαθήματα Ελληνικής Γλώσσας μέσα στη Δομή Μαλακάσας και από την άλλη υπήρχαν οι απολύτως αρνητικοί οι οποίοι προσπάθησαν να εμποδίσουν με κάθε τρόπο τη δημιουργία της Δομής και την εγκατάσταση ανθρώπων σε αυτή.

Τη Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017, το Δημοτικό Σχολείο Μαλακάσας υποδέχθηκε τα πρώτα προσφυγόπουλα και στις 28 και 29 Μαρτίου ακολούθησαν τα Δημοτικά Σχολεία Αυλώνα και Συκαμίνου. Πλήθος απλών πολιτών και φορέων παρευρέθηκαν στις υποδοχές καλωσορίζοντας τα παιδιά που έγιναν πλέον μαθητές των σχολείων του Δήμου Ωρωπού, διδασκόμενα στις τάξεις ΔΥΕΠ σε απογευματινό ωράριο 14.00 18.00.

Παράλληλα, 139 γονείς και κηδεμόνες από τα Δημοτικά Σχολεία Μαλακάσας, Αυλώνα και Συκαμίνου κινήθηκαν νομικά εναντίον της φοίτησης των προσφυγοπαίδων: Κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακυρώσεως κατά του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για τις αποφάσεις σχετικά με τα σχολεία εντός των οποίων θα λειτουργούν οι Δομές Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφύγων (Δ.Υ.Ε.Π.). Το ΣτΕ απέρριψε το αίτημά τους (ΣτΕ 470/2018).

Στις 11 Μαρτίου 2020, το Δημοτικό Συμβούλιο Ωρωπού αποφάσισε ομόφωνα δυναμική αντίδραση στην πρόθεση  του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής να κατασκευάσει, άμεσα, κλειστού τύπου Κέντρου Φιλοξενίας στο στρατόπεδο «Γερακίνη», στη Μαλακάσα. Παράλληλα, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε τη νομική προσφυγή για την υπεράσπιση των πολιτών και τη δημιουργία Συντονιστικού Οργάνου και Επιτροπής Αγώνα Πολιτών.

Έτσι, στις 12 Μαρτίου 2020 πραγματοποίησαν ειρηνική διαδήλωση η Δημοτική Αρχή, συνδικαλιστικοί φορείς,  καθώς και λιγοστοί κάτοικοι της Μαλακάσας, έξω από το στρατόπεδο «Γερακίνη»,  διαμαρτυρόμενοι για την κατασκευή της νέας δομής κλειστού τύπου για τους παράνομους μετανάστες.

Παρών ήταν και εκπρόσωπος του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου, ο οποίος συνομιλώντας με πολίτες και εκπροσώπους του Δήμου ανέφερε: «Η Φιλοξενία των μεταναστών που έχουν εισέλθει παράνομα στη χώρα μας θα διαρκέσει έναν με δύο μήνες». «Η Δομή δεν θα είναι κάτι το ιδιαίτερο, αλλά στήσιμο σκηνών και είναι θεμιτό να φιλοξενηθούν εδώ αφού το σύνολο των προσφύγων/μεταναστών της ήδη υπάρχουσας δομής  ανέρχεται περίπου στις 2.500 άτομα και οι νέοι μετανάστες που θα έρθουν θα φτάσουν το πολύ τα 900 άτομα και έτσι δεν ξεπερνούν το 1% του συνολικού πληθυσμού του Δήμου» συμπλήρωσε.

Από την πλευρά τους οι κάτοικοι διαμαρτυρήθηκαν και μίλησαν για το δραματικό τρόπο που έχει αλλάξει τη ζωή τους η δημιουργία του κέντρου φιλοξενίας, αφού ένα χωριό 500 κατοίκων μετετράπη σε χώρο φιλοξενίας 2,5 χιλιάδων ψυχών, συν τους κατοίκους που αποτελούν τη μειοψηφία. Περιέγραψαν δε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με λεπτομέρειες και δήλωσαν πως δεν μπορούν να δεχτούν νέα επιβάρυνση.

Το Σάββατο 14 Μαρτίου 2020, επικράτησε αναταραχή στο λιμάνι της Σκάλας Ωρωπού αφού κάτοικοι βρέθηκαν εκεί για να διαμαρτυρηθούν για την άφιξη καραβιού, το οποίο μετέφερε από τη Λέρο 700 πρόσφυγες. Συμμετείχε η Δημοτική Αρχή και εργαζόμενοι στον Δήμο, αποφασιμένοι να εμποδίσουν τον κατάπλου του πλοίου και την αποβίβαση των προσφύγων. Το πλοίο αναμενόταν στο λιμάνι του Ωρωπού στις 5 τα ξημερώματα της Κυριακής, αλλά τελικά άλλαξε ρότα και δεν έφτασε ποτέ.

Την Κυριακή 31 Μαϊου 2020, σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του Ωρωπού και πλήθος κόσμου έλαβαν μέρος σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Μαλακάσα που διοργάνωσε η Επιτροπή Πρωτοβουλίας των κατοίκων της Μαλακάσας και η οποία αμαυρώθηκε από σοβαρά επεισόδια με τις αστυνομικές δυνάμεις.

Στις 23 Σεπτεμβρίου 2023, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ΄ αριθμ. 1532/2023 απόφασή της ακύρωσε ως αντισυνταγματικό τον διαγωνισμό για τη χωροθέτηση της κατασκευής της Δομής Μαλακάσας στο στρατόπεδο Γερακίνη του Δήμου Ωρωπού, όπως ακύρωσε παράλληλα και την περιβαλλοντική αδειοδότηση του όλου έργου. Συγεκριμένα, το ΣτΕ έκρινε ότι:

α) Η ίδρυση και κατασκευή δομής εντός αναδασωτέας έκτασης είναι συνταγματικώς ανεκτή υπό την προϋπόθεση ότι δεν εξευρίσκονται άλλες, μη αναδασωτέες και κατάλληλες προς τούτο, εκτάσεις, ενώ εν προκειμένω δεν προέκυπτε ότι η διοίκηση προέβη σε έρευνα περί της ύπαρξης άλλων κατάλληλων εκτάσεων, που δεν απολαύουν της προστασίας του άρθρου 117 παρ. 3 του Συντάγματος, και

β) Παρά τα κριθέντα με προηγούμενη αναβλητική απόφαση [1287/2022] του Συμβουλίου της Επικρατείας, «δεν γνωμοδότησε η αρμόδια Δασική Αρχή πριν από την υπαγωγή του έργου σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις».

Όπως αναφέραμε, τα παραπάνω συνοδεύτηκαν και από αντίθετες εκδηλώσεις: Η Συντονιστική Επιτροπή Φορέων και Κατοίκων Β.Α. Αττικής – Επιτροπή Αγώνα Ωρωπού, Ομάδες Αλληλοβοήθειας σε ευπαθείς ομάδες, Σύλλογοι Γονέων, εκκλησίες, σχολεία, απλοί πολίτες και πολλοί άλλοι φορείς,  συγκέντρωναν – και συνεχίζουν να συγκεντρώνουν – τεράστες ποσότητες ειδών πρώτης ανάγκης με σκοπό να τα παραδώσουν στη Δομή βοηθώντας τους συνανθρώπους μας. Επίσης, στη Δομή της Μαλακάσας εργάζονται πλέον και αρκετοί κάτοικοι του Δήμου Ωρωπού αλλά και από άλλα μέρη της Ελλάδας.

Τέλος, αδιανότητα ρατσιστικά σχόλια στα τοπικά Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης συμπλήρωναν τα παραπάνω γεγονότα αμαυρώνοντας την εικόνα του Ωρωπού.

 

Πηγές:

https://www.tanea.gr/2020/03/14/greece/oropos-katoikoi-diamartyrontai-gia-tin-afiksi-karaviou-me-700-prosfyges/

https://www.cnn.gr/ellada/story/211266/oropos-sygkentrosi-diamartyrias-gia-tin-afixi-700-prosfygon-apo-ti-lero

https://www.efsyn.gr/ellada/dikaiosyni/403684_ohi-apo-ste-stin-kataskeyi-tis-domis-malakasas-sto-stratopedo-gerakini

https://oropos.gov.gr/node/2724

https://www.lawspot.gr/nomika-nea/ekpaideytikes-domes-prosfygon-goneis-kai-kidemones-den-ehoyn-ennomo-symferon-gia-tin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου